Barkod Sistemi Nedir

Barkod sistemi, mağazalar, kargoculuk, kütüphane yönetim sistemleri, depolama, nakliye, paketleme, dağıtım ve benzeri alanlarda yaygın olarak kullanılan; bilgisayar programlarında geliştirilen otomatik bir tanımlama teknolojisidir. Belirli bir kodlama kuralına göre siyah çubuklardan oluşan barkodlar, grafik tanımlayıcı optik cihazlarda okutulan özel bilgi değerlerine karşılık gelir. Böylelikle stok yönetimi, ürün bilgisi, son kullanım tarihi, üretici firma, ürün fiyatı gibi bilgilere çok hızlı ve güvenilir bir şekilde erişilebilir. Başarılı bir barkod sistemi, ürün barkodlama ve veri girişi işlemleri tamamlandıktan sonra, kullanıcı dostu bir arayüze, güvenilir bir sisteme, herkesin anlayabileceği minimal bir programlamayı gerektirir.

Referanslarımızı İncelemek İçin Lütfen Tıklayınız

Barkod Nedir?

Barkod Sistemi , bir cisim üzerine basılmış rakamlardan ve farklı genişlikte paralel çizgilerden oluşan bir kalıp şeklinde optik okuma cihazlarında okunabilen bir koddur. Bu kodlar; üretim tarihi, son kullanma tarihi, üretici ismi, menşei olan ülke ve ürünün fiyatı gibi ürünle ilgili verileri depolar. Dolayısıyla barkodlar, aslında bilgiyi, bir cihazın okuyabileceği görsel bir düzende kodlamaya yaramaktadır. Siyah ve beyaz çubukların çeşitli dizilimleri, söz konusu barkod için ilgili algoritmaya göre farklı metin karakterlerini ve bilgileri temsil eder.

213

 

 

 

 

 

Barkod Sistemi Avantajları

Barkod Yazılımı ile işletmeniz hızlanır, Müşterileriniz beklemez, ürün fiyatlarınızı hesaplamak için hesap makinası kullanmazsınız

magaza barkod sistemi 1 Barkod-sistemi[/caption]

Barkod Sistem Maliyeti

Piyasada bulunan ucuz programlar sizlere eksi olarak geri dönecektir. Örnek verecek olursak bilgisayarınıza virüs girdi ve bütün verileriniz kayboldu tekrar yetkili firmaya ulaşmak istediniz fakat bir muhattap bulamadınız .Çünkü yazılım geliştiren firmaların en az 4 teknik servis personeli bulundurması ve sorunlara bu personel ile cevap vermesi gereklidir. Bu durumda 400-500 TL’ye satılan programlar size sadece kısa süreli cevap verecektir


depo takip barkod sistemi
Barkod Sistemleri Nasıl Çalışır

Barkod sistemleri kurulumu için bilgisayar ve barkod okuyucu zorunludur. Bilgisayarınıza kurulan program sayesinde tüm stoklarınızı barkod okuyucu ile beraber takip edebilirsiniz. Sistem gerekli görüldüğünde bunlara ek olarak, Dokunmatik pc, Terazi, El terminali, Barkod yazıcı , Fiş yazıcı, Yazarkasa Pos gibi ek cihazlar sisteme entegre edilebilmektedir.

Barkod Sistemleri Nerelerde Kullanılır

Mağaza, Market, SüperMarket, Depo, Şarküteri, Bujiteri, Kozmetik, Hırdavat-Nalbur, Pastane, Manav, Kasap, Otel, Petshop, Kuruyemiş, Büfe

 

Barkod  Mantığı Nasıl İşler

Bir barkod, 95 parçadan oluşur; değişken kalınlıkta bazı siyah beyaz çizgiler içerir. Bir tarama cihazı, tarayarak barkodu okumak amacıyla bir tür lazer kullanır. Öncelikle tarama başlığı, LED veya lazer ışığını barkoda yansıtır. Işık, barkoddan geri yansır. Barkodun beyaz alanları ışığı fazla yansıtır; siyah alanlar ise az yansıtır. Bir barkod okuma cihazı, satırları soldan sağa doğru okur.

Mağaza Barkod Sistemi

Tarayıcı barkodu geçerken, ışığa göre barkodu (“siyah beyaz beyaz siyah beyaz beyaz beyaz siyah siyah” gibi) tanımlar. Tarayıcıya bağlı bir elektronik devre bu işlemi rakamlara dönüştürür. İkili rakamlar, tarayıcıya bağlı bilgisayara gönderilir ve bu kod, kodu 100100011 gibi algılar. Bu okuma sonrasında ürünlerin veya herhangi bir şeyin; stok kodunu, seri numarasını, fiyatını, stok sayısını hızlı bir şekilde öğrenmek mümkün olur. Bazı barkod okuma cihazlarında, tek bir fotoelektrik hücre vardır ve tarayıcı başlığını üründen geçirirken, hücre siyah-beyaz barkodun her bir parçasını sırayla algılar. Daha gelişmiş barkod okuyucularda ise, bir dizi fotoelektrik hücre vardır ve tüm kod tek seferde algılanmaktadır.

Barkodların Yapısı

Muhtemelen barkodların oldukça uzun olduğunu fark etmişsinizdir ve bunun nedeni üç farklı bilgi türünü içinde barındırıyor olmasıdır. Bir barkodun ilk kısmı, size verildiği ülkeyi gösterir. Bir sonraki bölüm ürünün üreticisini ortaya koymaktadır. Barkodun son kısmı ürünün kendisini tanımlar. Ürünlerin bir çoğu, UPC olarak bilinen evrensel bir barkod sistemlerini kullanır. Barkod tarayıcıların ürünlerdeki bu siyah beyaz zebra çizgilerini çok hızlı bir şekilde okuyabilmeleri ve bu bilgileri bir ürün veritabanını kullanarak hemen tanımlayabilmeleri nedeniyle işlevsel bir yapıya sahiptir. Her türlü uygulama için farklı tiplerde barkod tarayıcıları mevcuttur. Küçük marketlerde, genellikle basit bir barkod okuma cihazı görmeniz muhtemelken, büyük bir mağazada daha karmaşık bir yapıya sahip lazer tarayıcı görme olasılığınız daha yüksektir.

Barkod Sistemi Ne İşe Yarar?

Barkod sistemleri, bilgileri bir sisteme basit ve ivedi bir şekilde girilmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Barkod sistemleri, genellikle doğru ve hızlı bilgiye gerek duyulan sektörlerde kullanılır. Barkod sistemlerinde, barkod okuyucu, taşınır veri bankaları ve barkod yazıcıları kullanılmaktadır.

Örneğin, ürünlerin stok sayımı bu sistemler sayesinde kolayca yapılır. Dolayısıyla barkod sistemi, stok sayımını kolayca yapmaya, sipariş almaya ve satış yapmaya imkan sağlamaktadır. Barkod sistemlerinde yer alan, barkod yazıcı ise, barkod bastırmak için kullanılan bir elektronik cihazdır. Barkod yazıcılarda, barkod yazdırma işlemi sırasında, termal baskı teknolojisinden yararlanılır. Barkod sisteminin temel kullanım amaçları: Doğru bilgiye erişim, hızlı işlem, basit kullanılabilirlik, zaman ve maddiyat bakımından tasarruf sağlamak şeklinde özetlenebilir.

Barkod Sistemi Fiyatları Nasıl Belirlenir.

Birden çok firma barkod sistemi kurma konusunda belirsiz ve üstünkörü fiyat vermektedir. burada dikkat edilecek husus, sistem kurulduktan sonra karşınızda muhattap bulabilmek olacaktır. 200-300 tl’ye satılan sistemlerden hiç bir verim alamayacağınız gibi karşınızda muhattap bulamayacak ve verdiğiniz para çöp olacaktır. En az 5 personelin çalışması gereken bu sistemlerde destek ekibi öncelikli olmalı, malum şartlarda asgari ücretin karşılığında 300 tlye satılan programın destek masraflarını kurtarmayacaktır. bu konuda en önemli husus referanslardır.

Barkod Sistemi Kurarken Hangi Cihazlar alınmalıdır.

Barkod sistemi dediğimizde aklımıza gelen ilk bilgisayar, barkod okuyucu, barkod yazıcı, fiş yazıcı gibi ürünlerdir. Kullanışmış 2.el ürünler miladını doldurduğu için 6 ay veya  bir kaç sene içerisinde size eksi olarak geri dönecektir. Buda verdiğiniz tüm paranın çöp olması anlamına gelmektedir.

Barkod Nerelerde Kullanılır?

Barkodlar perakende mağazalarda kolayca bulunabilir. Bugün hemen her yerde perakende ürünler, barkod etiketlidir. Barkod, herhangi bir ürünü benzersiz şekilde tanımlama tekniğidir. Optik okuyucular tarafından okunabilen barkodlar, içinde depolanmış bazı şifreli verilere sahiptir. Barkod etiketleri, çok çeşitli stok mallarını sistematik bir şekilde yönetmek için kullanılır. Bu etiketler, türlerine göre ayrılarak üzerlerine basılır. Barkod Sistemi Barkod Etiketi, bunlar doğrusal barkod ve 2D barkod olmak üzere iki tipte olabilir.

Barkod Sistemleri Sektörleri

Barkod sistemi Mevcut işletme onaylarına ve gereksinimlerine göre herhangi bir barkod etiketi oluşturmak kolaydır. Barkodlar, ürün ismi, seri numarası, üretici bilgisi, son kullanım tarihi, üretim tarihi, fiyat vb. ürünle ilgili tüm bilgileri içerir. Barkod etiketleri, geniş iş yelpazesinde avantajlı avantajlar sunar. Barkod teknolojisi önemli bir masraf olmadan iş doğruluğunu, hızını ve verimliliğini artırır. Barkodlar, ürün stoğu ayrıntılarını en kolay şekilde aramaya yardımcı olur. Barkod sistemi bugün küçük ve büyük çaplı bütün ticaret dünyasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Barkod teknolojisi, perakende, imalat, sağlık, depolama, stok kontrolü, bankacılık gibi çeşitli iş sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Barkod Sistemlerinin Faydaları

Barkod sistemi yazılımı son derece basit ve pragmatik bir sistemdir. Temel olarak herhangi bir unsur veya öge içinde benzersiz bir numara verilir, daha sonra bu numaranın okunabilmesi için ilgili cismin üzerine yazılır. Bu sistem normal rakamlarla yapıldığında kafa karıştırıcı olabilmektedir. 1, 7 gibi okunabilir, 9 ile 6 karıştırılabilir; 3 rakamı 8’e benzetilebilir. Dolayısıyla örneğin kasada ödeme yapmak isteyen birisi farklı meblağlarla karşılaşabilir. Barkod sistemi bu bu sorunu çözerek, benzersiz ve uzun numaralar tanımlamakta, ürünlere iliştirmekte ve doğru-güvenilir bir şekilde okumaktadır. Barkod okuyucular, her dakika  kendilerine doğrultulan onlarca ürünü doğru ve hatasız bir şekilde okuyabilmektedir.

Ayrıca bütün ürünlerinizin üzerine fiyatları iliştirmeniz durumunda, ürünleri satmadan önce fiyatları değiştirmeniz söz konusu olduğunda, bütün işlemleri tekrar yapmanız gerekir. Oysa barkod okuyucu ile bu işlem tek bir bilgisayar işlemiyle çözülmektedir. Bütün paketlerinize ve kutularınıza yeni fiyat etiketleri koymak zorunda kalmadan, yeniden zaman ve etiket israfı yapmadan, istediğiniz sıklıkta fiyatları değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda hırsızlık gibi durumlarda da hasar tespiti ve anlık takip için barkod sistemleri önemli bir işlevselliğe sahiptir. Barkod teknolojisinin kullanılması tüm bu sorunların çözülmesine yardımcı olmaktadır. Ürünleri, fiyatları ve stok durumlarını gün-gün, ay-ay takip eden bir bilgisayar sisteminde merkezi bir kayıt tutmanıza olanak sağlar. Böylelikle çok satılan ürünleri, haftalık, aylık, yıllık gibi periyotlarda analiz edebilirsiniz.

Barkod Sisteminin Kısa Tarihçesi

Barkod sistemi, ilk gelişiminden bugüne yaklaşık 70 yıllık bir maziye dayanan uzun ve ilginç bir tarihe sahiptir. Barkodun arkasındaki teknoloji sürekli geliştiğinden tam olarak bugünkü barkodun aynısının 70 yıl önce olduğunu söylemek mümkün olmasa da, 1949’da, Drexel Üniversitesi’nden bir makine mühendisi olan Joseph Woodland’ın, Mors kodu kullanarak yaptığı çalışmalara dayanır. 1950’lerde ve 1960’larda çeşitli şirketler ve endüstriler barkod teknolojisini geliştirmeye çalışmıştır.

İlk uygulama, Boston ve Maine Demiryolu şirketi için David Collins tarafından geliştirilen KarTrak sistemi olmuştur. Bu sistem, vagonları ve geride kalan diğer vagonları otomatik olarak tanımlamak adına geliştirilen renkli bir barkod yazılımı olmuştur. Bununla birlikte, sistem hiçbir zaman tam olarak fonksiyonel olmamıştır ve kullanımı 1970’lerin sonunda durdurulmuştur. Küresel barkod yayılmasına yol açacak olan buluş Evrensel Ürün Kodunun (UPC) geliştirilmesi olmuştur. 21. yüzyılda itibariyle kullanılan ve günümüzde kullanılmakta olan çok sayıda barkod standardı ve barkot sistemi bulunmasına karşın; ambalajlar üzerinde EAN-13, sevkiyat birimleri üzerinde ise ITF-14 adı verilen standartlar yaygın olarak kullanılmaktadır.

Barkod Sistemi Küçük ve büyük işletmelerin olmassa olmazı barkod yazılımları firmanızdaki bütün stok giriş çıkışlarını, fatura, stok, cari, muhasebe, irsaliye ve diğer envanter bilgilerini takip edebileceğiniz, firmanızdaki kaçak durumları engeleyebileceğiniz bir sistemdir. Birden çok şubeyi tek bilgisayardan yönetebilir, stok takip ile giriş çıkışlarınızı takip eder, geniş rapor seçeneklerini pdf, html, jpg formatında alabilirsiniz,

Mağaza, Market, Depo gibi işletmeler çok geniş ürün stoğunun bulunduğu işletmelerdir. Aradığınız her şeyi bulduğunuzda da şaşırarak budamı var dedirten ürün yelpazesine sahiptir. Ürünlerin barkodlu olması işinize pratiklik kazandırır. Ama barkod olmayan ürünleriniz için hızlı satış imdadınıza yetişir. Stok kartına resimlerle katkı yapıldığında işiniz daha da kolaylaşır.  barkod programı ‘nın sağlayacağı pratiklik ve takip edilebilirlik işletmenize işlem kolaylığı sunacaktır.

Barkod Sistemi’ nde neden bizi tercih etmelisiniz

Barkod sistemi ile ilgili Uzun yıllar yaptığımız saha çalışmaları sonucu piyasadaki işletmelerin barkod sistemlerine geçişteki zorluklarını tespit edip, sistemlerimizi en kolay en anlaşılır vaziyete getirdik. Kafa karışıklıklarına son verdik. Her yaş grubunun kullanabileceği stabil sistemler geliştirdik. Her işletme için barkod sistemleri nin önemi büyüktür. Stoğunuzu tek kodla takip edebilmek alış ve satış işlemlerinizde sağladığı kolaylık yanlış işlem olasılığınızın ortadan kalkmasıdır. Yapılan yanlış işlemler işletmenizi zarara uğratacaktır. Borç takibini cari hareket tablolarından takip edebilirsiniz.Online barkod sistemi programı ile mobil kontrol sağlayıp raporlarınızı satışlarınızı anında görebileceğini konuma getirdik. Doğru Barkod Sistemi ile zararların önüne geçebilirsiniz.

Etiket : Barkod programları, Barkod sistemleri, Barkod sistem fiyatları, barkot sistemi, barkod sistemleri

8 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın