Barkod Okuyucu Nedir ? Kullanım Amacları Nelerdir ?
Barkod Okuyucu Nedir ?
Barkod Okuyucu , genellikle alışveriş merkezlerinde , toplu ürün perakende eden işletmelerde , süper marketlerde bulunur. Barkod‘dan fiyat ve ürünle ilgili diğer bilgileri çeken araçlardır. Görünüm olarak değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir.
Kullanım Amacı Nedir ?
Barkod ile ürün ve stok kodu , seri numarası, personel kodu , üretim tarihi gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için Barkodlar ve Barkod Okuyucular kullanılır.
Barkodun üzerindeki çizgi ve rakamları çözen bu Barkod Okuyucular , fiyat bilgisini ekrana getirmektedir. Barkod da bulunan koyu kısımların ışığı emmesi ve beyaz kısımların ışığı yansıtması sonucunda elektronik sinyaller oluşmaktadır. Bu sinyaller ekrana rakam bilgisi olarak iletilir ve ürünün tam fiyatını ekrana gösterir.
Barkod Üretim Teknikleri Nelerdir ?
Barkod etiketlerini firmanızda basmanın birden fazla yolu mevcuttur. Bu yolların da avantajlı veya dezavantajlı yanları vardır.
I) Barkod Yazıcıda
II) Lazer Yazıcıda
Barkod Yazıcıda: Barkod yazıcıda Direk Termal ve Termal Transfer olmak üzere iki çeşit baskı tekniği vardır.
Lazer Yazıcıda: Lazer yazıcılardan da Barkod basabilirsiniz. Lazer yazıcının herhangi bir servis ve yedek parça sorunu yoktur.
I-a) Direk Termal Baskı
Bu yöntemde baskı işlemi kağıdı ısıtarak yapılır. Bu yöntemde ısıya dayanıklı bir kağıt faks makinelerinde olduğu gibi ısıtılarak yakılır. Bu ısının etkisiyle kağıt renk değiştirir ve siyah renge dönüşür. Böylece baskı işlemi tamamlanmış olur. Ancak bu yöntemle yapılan baskılarda çevresel faktörler önemli rol oynar. Bu baskı yöntemi kısa sürelidir. Çünkü, güneşten, ısıdan, yoğun ışıktan etkilenirler ve bozulmaya uğrayabilme ihtimalleri çok yüksektir. Fakat kısa süreli kullanımlar için uygundur.
- Ribon masrafı yoktur, yakarak basar.
Termal etiket kullanılır. (Termal etiketler vellum etikete göre pahalıdır).
Etiket ömrü kısadır. Kısa sürede tüketilecek etiketler için uygundur.
Yazıcının fiyatı direk termal yazıcıya göre daha ekonomiktir.
I-b) Termal Transfer Baskı
Bu yöntemle yapılan baskılar daha uzun sürelidir. Bu yöntemde genellikle ribon denilen şeritler kullanılır. Direk termal baskıda ısıtılan kağıdın yerine burada ribon kullanılır. Ribon ısıtılarak kağıt üzerine yapıştırılır. Daha sağlıklı ve dayanıklı bir yöntemdir. Güneş, ısı ve yoğun ışıktan doğrudan etkilenmez. Uzun ömürlüdür.
Avantajları & Dezavantajları
Ribon masrafı vardır.
Vellum etikete veya plastik, dokuma gibi değişik etiketlere baskı yapabilir.
Etiket ömrü çok uzundur.
Yazıcı fiyatı , direk termal Barkod yazıcıya göre pahalıdır. Son zamanlarda üretilen pek çok direk termal yazıcı termal baskı da yapabilmektedir. Yani bu tip yazıcı aldığınızda her iki türlü de baskı yapabilme şansınız mevcuttur.