Barkod Numarası Nasıl Sorgulanır ?
Barkod Numarası Nasıl Sorgulanmalı ?
Barkod sorgulama işlemi, herhangi bir akıllı cihaz kullanılarak gerçekleştirilebilir. Sorgulama işlemi için öncelikle barkod okuma uygulaması indirilmelidir. Bu uygulamalar, çoğunlukla ücretsiz olarak sunulmaktadır ve akıllı telefonunuzun işletim sistemiyle uyumludur. Barkod okuyucu uygulamalarının popüler olanları şöyledir: QR kod okuyucu, Barcode Scanner, ScanLife, BeeTagg vb.
Barkod okuma uygulamasını açtıktan sonra, barkodu okutmak istediğiniz ürünün üzerinde bulunan çizgili kare kodunun tamamen görünebilecek şekilde kamerasına yöneltmeniz yeterlidir. Barkod okuma uygulaması, barkodu okuduktan sonra, ürünün ismi, üretici firma, ürünün özellikleri, fiyatı ve diğer detaylar hakkında bilgi sağlayacaktır.
Barkod sorgulama işlemi, günlük hayatta sağladığı kolaylık nedeniyle çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Barkod okuma uygulamaları, özellikle giyim, elektronik, gıda, kozmetik gibi sektörlerde oldukça sık kullanılmaktadır. Örneğin, bir mağazaya gitmeden önce, istediğiniz ürünün barkodunu okutarak, fiyatını karşılaştırabilir ve indirimlerden yararlanabilirsiniz.
Barkod teknolojisi, sadece ürün takibi ve satışı için değil, aynı zamanda ürünlerin sahte olup olmadığını da kontrol etmek için kullanılmaktadır. Özel olarak üretilmiş barkodlar kullanılarak, üretici firma, ürünün orijinalliğini doğrulamak için ürüne bir barkod ekleyebilir. Bu sayede, tüketicilerin satın aldığı ürünlerin sahte olup olmadığını kontrol etmesi, dolandırıcılık ve korsanlıkla mücadele etmek için oldukça önemlidir.
Barkod GEPIR sistem üzerinden yararlanarak hangi ürününüzün barkod numarasının hangi firmaya kayıtlı olduğunu ve herhangi bir firmanın hangi ürününüzün barkoduna sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.
Barkod no öğrenme ve Barkod numarası sorgulama yapılırken bu sistem sizin işinize yarayacak. Peki bu barkod numarası nerede yazar ? nasıl yazar ? onu inceleyelim.
GTIN ve Barkod Numarası Sorgulama
GTIN Nedir ?
En kısa tanımıyla benzersiz ürün tanımlayıcısıdır, Satışını yaptığınız ürünlerin üzerine hangi GTIN tanımlanmışsa ürün paketi üzerindeki barkod alanında artık GTIN yer alacak. Her üretici parça numarasına atanan ve GS1 organizasyonu tarafından yönetilen bir numara sistemidir.
GS1’i Türkiye’de TOBB temsil eder. Dilerseniz TOBB’a başvurarak ürettiğiniz ürünler için GTIN satın alabilirsiniz. Her ürün ve ürünün her seçeneği (varyantı) için tanımlanmış bir GTIN numarası vardır.
GTIN türleri nelerdir?
Kullanıldığı ülke ve ürüne göre farklı formatlarda olabilir:
- UPC (Kuzey Amerika’da / GTIN-12): 12 haneli sayı
- EAN (Avrupa’da / GTIN-13): 13 haneli sayı
- JAN (Japonya’da / GTIN-13): 8 veya 13 haneli sayı
- ISBN (kitaplar için): 13 haneli sayı*
- ITF-14 (çoklu ambalajlar için / GTIN-14): 14 haneli sayı
GTIN formatlarından Türkiye’de yaygın olarak ean barkodu kullanılıyor. UPC daha çok Amerika’da kullanıldığı için Türkiye’de çok nadir karşılanıyor.
Barkod’lu Satış için verilen linke Tıklayınız.
GLN Nedir ?
Günümüzde alfabetik ve sayısal karakterlerden oluşan isimlerin ve adreslerin yerine kodlanmış tanımların kullanılması kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir.
Bu Sistem lokasyonların her birine lokasyonu tek olarak tanımlayacak bir numara verir. Bu numara GS1 Küresel Lokasyon Numarası (GLN) olarak adlandırılır.
GLN, bir iş ortamındaki ya da organizasyon içindeki yasal, fonksiyonel ya da fiziksel yerleşim birimini belirtir.
- Yasal yerleşim birimleri: Firmalar (şirketler), şubeler, bankalar…
- Fonksiyonel yerleşim birimleri: Organizasyon içindeki bölümler; Satın Alma Departmanı, Muhasebe Departmanı, Satış Departmanı…
- Fiziksel yerleşim birimleri: Bir yapı içindeki alan/bölüm; depo, sevkiyat alanı gibi…
GLN İle Sorgulama İçin yer alan linke tıklayınız.
Taşıma Birimi Etiketi (SSCC) İle Arama
SSCC Nedir ?
Taşıma birimleri, Tedarik Zinciri içerisinde ticari ürünün taşınması ve/veya depolanması amacıyla kullanılan kaplar ya da paketleme
olarak kabul edilir.(kutu, kasa, palet, varil, çuval, torba vb.).
Bir taşıma biriminin içerisinde herhangi bir ticari ürün ya da birden çok değişik ticari
ürün bulunabilir.
GS1 Sisteminde taşıma birimleri SSCC (Serial Shipping Container Code) numarası kullanılarak tanımlanır ve numaralandırılırlar.
SSCC, taşıma birimi üzerinde GS1 – 128 (AI 00 – uygulama tanımlayıcısı) barkod alfabesi ile simgelenir ve barkod numarası öğrenme işinizi kolaylaştırır.
SSCC İle Sorgulama İçin yer alan linke tıklayınız.
Barkod Numarası Nasıl Sorgulanır ile İlgili bir kaç öneri
Barkod numarası genellikle ürünlerin tanımlanması ve takibi için kullanılan benzersiz bir kod numarasıdır. Barkod numarasını sorgulamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- İnternet bağlantınızı kontrol edin ve bir tarayıcı açın.
- Barkod programı sorgulamak istediğiniz ürünün ambalajında veya etiketinde yer alan 12 veya 13 haneli rakam dizisini not edin.
- Bir arama motoru (Google, Bing vb.) kullanarak “barkod sorgulama” veya “barkod numarası sorgulama” gibi bir anahtar kelime arayın.
- Arama sonuçlarından bir barkod sorgulama sitesi seçin. Bunlar genellikle ürünün adı, markası ve barkod numarası gibi bilgileri içeren bir veritabanına erişebilirler.
- Barkod numarasını sorgulama alanına girin ve “ara” veya “sorgula” gibi bir düğmeye tıklayın.
- Sonuçları inceleyin ve barkod numarasıyla eşleşen ürünün bilgilerini görün.
Barkod sorgulama sitelerinin bazıları ücretsizdir, bazıları ise ücretli abonelik gerektirir. Bazı üreticiler de kendi web sitelerinde barkod sorgulama araçları sunabilirler.