Barkod Numarası Nasıl Alınır

,
Lectura correcta de codigo de barras

Barkod Numarası Nasıl Alınır

Barkod numarası ürün kodu ya da ürün bilgisi içermemelidir. Barkod numarası yalnızca var olan ürüne ait referans numarası barındırmaktadır. Barkodta var olan referans numarası bilgisayara kaydedilip tanıtılır ve ürünün ayrıntılı bilgileri bilgisayarda saklanır. Sonrasında bu barkod numarası ile ürünün bilgilerine ulaşılır. Barkodlar, barkod alfabesi diye adlandırılan çizgi ve boşlukları oluşturan kurallara göre basılır. Barkodlar aynı zamanda 0 ve 9 arasındaki rakamları, özel karakterleri ( *,/ vb. ) ve alfabedeki harfleri içermektedir. Birden fazla barkod alfabesi mevcuttur. Bu barkod alfabelerinden bazıları yalnızca rakamları içerirken bazıları ise rakamları ve aynı zamanda özel karakterleri içermektedir. Bu yüzden farklı standartlarda barkodlar basılmaktadır. Günümüzde ülkemizde hatta dünyada birden çok çeşit barkod mevcuttur. Peki bu barkod numarasını kimler alabilir? Bu barkod numarasını üreticiler yani fabrika ya da elde üreten kişiler, dağıtıcılar, satıcılaryani market ya da mağazalar, ithalatçılar ve firmalar barkod numarası alabilirler. Barkod  sistemi ticaretin a’dan z’ye her yerinde firmaların, satıcıların, ithalatçıların, dağıtıcıların oldukça fazla işini kolaylaştırmaktadır. Market zincirleri, internetten satış siteleri ve bir çok firmalar barkod sistemini zorunlu hale getirmiştir. Bu sayede firmaya giren ve çıkan ürünler kolaylıkla tespit edilebilir.

Barkod Tipleri

Ülkemizde çokça kullanılan barkod tipleri şunlardır; Codel128 barkodu, UPC barkodu, Code 39 barkodu, EAN13 barkodu, EAN8 barkodu, ITF barkod tipidir. Bu tiplerden ITF barkodu, EAN barkodu ve UPC barkod tipi yalnızca rakamları içermektedir. Code39 barkodu Code128 barkoduysa rakamları, harfleri ve özel işaretleri göstermek için kullanılır.

Barkod Numarası Almak İçin Gerekli Olan Belgeler

  • Barkod numarası almak için hizmet sözleşmesi.
  • Barkod numarası için başvuru formu. Bu form firmanın adını, adresini, telefonunu ve faaliyet kunusu hakkında bilgiler içermektedir.
  • Noterin onayladığı bir taahhütname belgesi. Bu belge firmanın TOBB’nin barkod kullanım koşullarını bilip kabul ettiğini onaylayan bir taahhütname belgesidir.
  • Oda kayıt sicil sureti. Bu belge ise barkod numarası isteyen fitmanın ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odasına ya da esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı olduğunu kanıtlayan bir belgedir.
  • Gelir tablosunu içeren belge. Başvuru yapan firmanın başvurduğu tıldan bir önceki yıla kadar yaptığı ciroyu göstermektedir. Kayıt olduğu yıldan itibaren var olan firmadan ise gelir tablosu yerine Ticaret Sicili Gazetesi istenmektedir.
  • Ticaret sicili gazetesi. Ticaret sicili gazetesi ise başvuran firma barkod numarası için başvurduğu yıl içerisinde kuruldu ise firmadan o yıl içerisinde kurulduğuna dair ticaret sizili gazetesi  sunulmaktadır.
  • Sisteme girmek için ücretin ödendiğini gösteren banka dekontu. Sisteme girmek için alınan bu ücret firmadan yalnızca bir defa alınmaktadır.
  • Vekaletname
  • Barkodun uygulanacağı ürünlerin listesi. Kaç adet ürün olduğunu ve başvurusunu e sistem üzerinden yapabilirsiniz.